Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2009


04/10/2009

Πόρισμα - βόμβα "καίει" τον Παπανδρέου


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Διαπιστωμένες ποινικές ευθύνες, που ενώ αρχικά εντοπίστηκαν και αναφέρθηκαν από την Ελληνική Δικαιοσύνη στη συνέχεια αποσιωπήθηκαν, έχει στο σκάνδαλο των χιλιάδων παράνομων ελληνοποιήσεων πολιτών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.
Με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών ο κ. Παπανδρέου απέκρυψε αποδεδειγμένα από τη Βουλή στοιχεία – φωτιά για αλλογενείς που εν μια νυκτί βαφτίστηκαν Ελληνες, όπως οι γνωστοί Ρώσοι κακοποιοί Σαλόνικ και Ταταρένκοφ.
Στο πόρισμα - βόμβα που συνέταξε το 2001 ο τότε εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ισίδωρος Ντογιάκος, προέκυψαν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για τον σημερινό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού παρότι είχε ενημερωθεί εγκαίρως για τα πρόσωπα που χορηγούσαν παράνομες παλιννοστήσεις (μόνο η πρεσβεία μας στη Μόσχα έδωσε την περίοδο 1996-2000 150.000 τέτοιες εγκρίσεις), δεν προέβη σε καμία ενέργεια, προκειμένου να διωχθούν οι εμπλεκόμενοι διπλωματικοί υπάλληλοι.
Τον κ. Παπανδρέου είχε φροντίσει να πληροφορήσει εμπεριστατωμένα για τη σοβαρότητα της υπόθεσης ο πρέσβης Χαρ. Δημητρίου που είχε διεξάγει τη σχετική Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) μετά από πολλές καταγγελίες ομογενών μας για κύκλωμα που είχε στηθεί στις πρεσβείες και στα προξενεία της Ελλάδας στα κράτη που απάρτιζαν την ΕΣΣΔ.
Από την ΕΔΕ που πραγματοποίησε ο κ. Δημητρίου στα προξενικά γραφεία της Μόσχας, τους Τιφλίδας (Γεωργία) και το Νοβοροσίσκ ήρθαν στο φως αποκαλύψεις για:
* Πολιτικούς (οι οποίοι δεν κατονομάζονται) από το χώρο του ΠΑΣΟΚ που μεσολαβούσαν για παράνομες ελληνοποιήσεις.
* Χορήγηση 150.000 παράνομων παλιννοστήσεων (πρεσβεία Μόσχας) η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ελέγχονται για τη νομιμότητά τους.
* Ηλεκτρονικοί υπολογιστές στους οποίους ήταν καταχωρημένα στοιχεία - φωτιά, οι οποίοι έκαναν φτερά, όπως προέκυψε από την έρευνα.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση Δημητρίου, της οποίας πρώτος αποδέκτης ήταν ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ… «από το σύνολο σχεδόν των καταθέσεων των διπλωματικών υπαλλήλων φαίνεται ότι τα μηχανογραφημένα προξενικά μητρώα της πρεσβείας της Μόσχας που είχαν δημιουργηθεί με τη συνδρομή της ΑΤΕ (Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας), όχι μόνο δεν χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο των «παλιννοστήσεων», αλλά εξαφανίστηκαν μαζί με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές».
Αλλά και η δράση του τότε Γεωργιανού γενικού πρόξενου στη ρωσική πρωτεύουσα Α. Παπονασβίλι δεν διέφυγε της προσοχής του κ. Δημητρίου. Ο πρόξενος φαινόταν να «πουλάει» έγκυρα γεωργιανά διαβατήρια στη Μαφία της Μόσχας, που αυτή τα χρησιμοποιούσε για παράνομες «ελληνοποιήσεις». Κατονομάζεται μάλιστα και ο υπάλληλος που ονομαζόταν Αλ. Ασημακόπουλος που εργαζόταν στο προξενικό γραφείο της Μόσχας και είχε στην κατοχή του την επίσημη σφραγίδα για την έκδοση ελληνικών διαβατηρίων σε δήθεν ομογενείς.
Ο κ. Παπανδρέου όχι μόνο δεν απέστειλε την έκθεση Δημητρίου στη Δικαιοσύνη, αλλά την απέκρυψε και από τη Βουλή για τουλάχιστον δυο μήνες, χωρίς καμία επίσημη αιτιολογία. Αποτέλεσμα ήταν να χαθεί πολύτιμος χρόνος, σε μια προσπάθεια να εξαφανισθούν οι αποδείξεις και να ξεχασθεί η υπόθεση.
Αλλά και πάλι, βασικές πτυχές του σκανδάλου ξεδιπλώθηκαν από τον κ. Ντογιάκο ο οποίος διερευνώντας τις καταγγελίες για τις μαζικές ελληνοποιήσεις επιβεβαίωσε ότι αυτές ξεπερνούν τις 150.000. Ο ίδιος, προσκρούοντας στις ποινικές ευθύνες όχι μόνο του κ. Παπανδρέου, που αρνήθηκε να υπάρξει περαιτέρω έρευνα για το θέμα, αλλά κι άλλων υπουργών του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο Γρ. Νιώτης, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης, ο Φίλιππος Πετσάλνικος και ο Γιώργος Ρωμαίος, κατέθεσε το πόρισμά του στο γραφείο του τότε προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη.
Οσο για τη Ν.Δ., αυτή άργησε για μια ακόμη φορά να αντιληφθεί τη διάσταση του προβλήματος, παρότι είχε στη διάθεσή της τις καταγγελίες πιλότων που έκαναν παραμονές των εκλογών του 2000 το δρομολόγιο Ελλάδας και Κύπρου. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των χειριστών της εταιρείας «Μακεδονικές Αερογραμμές», που ήταν θυγατρική της Ολυμπιακής, μετέφεραν εκείνες τις ημέρες χιλιάδες άτομα που δεν μιλούσαν ελληνικά, ενώ στα αεροπλάνα υπήρχε πάντα κάποιος που τα εφοδίαζε με διαβατήρια και εκλογικά βιβλιάρια.
Πίσω απ’ αυτή την επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος με αερομεταφερόμενους ψηφοφόρους κρυβόταν ο τότε γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην Κύπρο Δημήτρης Ασλανίδης. Οι μέθοδοι παρακράτους που χρησιμοποίησε η τότε κυβέρνηση προκειμένου να ελληνοποιήσει Ουκρανούς, Ρώσους, Μολδαβούς, Αμπχάζιους, Οσέτους, Τσετσένους, κι άλλες φυλές του Καυκάσου, αποδεικνύονται από την ανάγνωση των 34 δημόσιων εγγράφων που συνέλεξε η επιτροπή Σημαιοφορίδη.
Μετά από έρευνα μηνών τα μέλη της Επιτροπής ανακάλυψαν στοιχεία - φωτιά όπως:
* Τον εντοπισμό μετά από αντιπαραβολή των εκλογικών καταλόγων 200.000 διπλοεγγεγραμμένων.
- Την ύπαρξη 3.222 φακέλων ελληνοποιήσεων με πλαστά δικαιολογητικά από έλεγχο που έγινε δειγματοληπτικό σε τρεις από τις 56 νομαρχίες της χώρας.
- Την καταγραφή σε απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών, επί ημερών του επίδοξου πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ότι χορηγήθηκαν από ελληνικά προξενεία πάνω από 5.000 παράνομες βίζες.
Οπως αποδεικνύεται η κομπίνα των ελληνοποιήσεων έγινε σε τρία επίπεδα:
* Στα προξενεία και τις πρεσβείες μας στο εξωτερικό, όπου αργυρώνητοι αξιωματούχοι σε συνεργασία με πρεσβείες και στελέχη του ΠΑΣΟΚ χορηγούσαν πλαστές θεωρήσεις παλιννόστησης.
* Στις νομαρχίες όπου όπως ομολογείται από επίσημες πηγές κύκλωμα δημοσίων υπαλλήλων φρόντιζε να απονέμεται η ελληνική ιθαγένεια σε άτομα από την πρώην ΕΣΣΔ χωρίς να έχει προηγηθεί ο παραμικρός έλεγχος.
* Στο υπουργείο Εσωτερικών στους ειδικούς καταλόγους του οποίου ενεγράφησαν χιλιάδες αλλοδαποί.
Η αντιπαραβολή των στοιχείων που προέρχονται από επίσημα έγγραφα είναι καταλυτική. Κι ενώ θα περίμενε κανείς να τιμωρηθούν οι επίορκοι κρατικοί λειτουργοί τίποτε δεν συνέβη. Αντιθέτως, μετά τη διάσταση που πήρε το θέμα, οι αρμόδιοι υπουργοί προεξάρχοντος του Γιώργου Παπανδρέου έσπευσαν να κουκουλώσουν κάθε πτυχή του σκανδάλου. Αίφνης, το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης διατάχθηκε να σταματήσει τις έρευνες στις νομαρχίες για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.
Στις νομαρχίες, όπου καταγγέλθηκαν οι παράνομες ελληνοποιήσεις έγιναν εικονικές ΕΔΕ που αθώωσαν τους εμπλεκόμενους. Ο μόνος που τιμωρήθηκε ήταν ένας διευθυντής στη Νομαρχία Ημαθίας, ο οποίος τελικά αυτοκτόνησε.
Μέγα ερώτημα παραμένει επίσης γιατί δεν ασκήθηκε καμία ποινική δίωξη, ενώ τα πορίσματα που «έκαιγαν» υπουργούς, πρέσβεις και υπαλλήλους εστάλησαν στον εισαγγελέα. Δεν «άνοιξε ρουθούνι» κυριολεκτικά, αν και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης είχε δημόσια ομολογήσει στις 27-12-2001 ότι «δεν αισθάνεται υπερήφανος που διέθεταν εκλογικά βιβλιάρια κι ενδεχομένως ψήφισαν στις Εθνικές εκλογές του 2000 μαφιόζοι προερχόμενοι από χώρες του πάλαι ποτέ Συμφώνου της Βαρσοβίας»…
Το θέατρο του παραλόγου συνεχίστηκε όταν στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές του 2002 ψήφισαν αρκετοί αλλογενείς, στους οποίους στο μεταξύ είχε αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια, αλλά κάποιοι δεν φρόντισαν να τους διαγράψουν και από τους εκλογικούς καταλόγους.
Παράλληλα με το ν. 2790/2000 (παρ. 1) «περί πολιτικής προστασίας», χορηγήθηκε με αδιαφανή κριτήρια η ελληνική ιθαγένεια (πάνω από 80.000 άτομα) σε όσους «έτυχε» να δηλώσουν Πόντιοι. Η επιχείρηση συγκάλυψης των ιχνών της προσπάθειας νόθευσης της λαϊκής ετυμηγορίας συνδέεται άμεσα και με διάταξη που επέτρεπε την αντικατάσταση όλων των σλαβικής προέλευσης ονομάτων των ελληνοποιηθέντων.
Ετσι, χιλιάδες -ους και -ιτς έγιναν εν μία νυκτί -όπουλος και -ίδης αφήνοντας παραπονούμενους τους πραγματικούς ομογενείς.
Οι ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου είναι μεγάλες, γιατί αγνόησε επιδεκτικά τα ονόματα των διπλωμάτων προς την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου του, τα οποία αποκάλυπταν τη δράση του κυκλώματος αθρόων ελληνοποιήσεων αλλοδαπών. Και -το χειρότερο- προσπάθησε να κρύψει τα ενοχοποιητικά έγγραφα από την ελληνική Δικαιοσύνη ώστε να υπάρξει παραγραφή του εγκλήματος.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι διασυρθήκαμε στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση όταν αποβράσματα της ρωσικής και τσετσενικής Μαφίας εντοπίστηκαν στο Βέλγιο και την Ολλανδία να διαθέτουν ελληνικά διαβατήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: